ANDA ADA MASALAH FACEBOOK LEMBAB MACAM SIPUT BABI? *KESIAN SI SIPUT BABI JADI MANGSA*

hi semua!

okay, update yang simple mimple pimple untuk korang korang yang sangat bengang facebook loading mcm siput babi. eh kenapa siput babi? kesian dia. tarik balik sumpahan untuk siput babi dan gantikan dengan pig snail. haha.

aku nak share sesuatu yang mungkin boleh korang guna pakai. ala, google kat internet pun boleh je. tapi aku tetap nak share kat korang. hehe.

jom lajukan facebook  step by step..


Windows
Only:
  1. Go to C:\Windows\System32\drivers\etc\
  2. Open hosts file with notepad.exe
  3. Add the following:203.106.85.66 facebook.com
  4. Save.
  5. Open your browser, key in www.facebook.com.
  6. Enjoy the superfast speed!

hosts file korang akan bermuka cmni..

# Copyright (c) 1993-2009 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
#      102.54.94.97     rhino.acme.com          # source server
#       38.25.63.10     x.acme.com              # x client host

# localhost name resolution is handled within DNS itself.
#    127.0.0.1       localhost
#    ::1             localhost


just tambahkan kod yang kat bawah ni di bawah file hosts korang tu.

203.106.85.66 www.facebook.com203.106.85.66 facebook.com 
------------------------------------------------------------------------
cara nak edit host file tu...

copy hosts file ke  > desktop

 bila dah copy dan paste hosts file kt deskstop tu, open la file tu guna notepad.
lepas tu, tmbahkan

203.106.85.66 www.facebook.com203.106.85.66 facebook.com

kat tempat yang paling last skali.
cmni


lepas tu klik save.
dah save, copy file tu dan pergi paste kat  C:\Windows\System32\drivers\etc\..
ala yang korang copy hosts file tu mula-mula.

lepas tu paste file tu.
dia akan keluar whether kita nak replace ke tak file yang lama dengan yang baru.
 SILA REPLACE!

lepas tu korang pergi bukak facebook..dan tengok hasilnya. 
memang jadi! facebook aku jadi laju.
selalunya kalo nak tengok tengok gamba nak kena loading lagi, ni tak payah. 
macam guna streamyx je.
tapi selalunya facebook je yang laju.

korang bila lagi?
okay,sila cuba!

tak faham? boleh lawat facebook nazrin ni.

kredit -> facebook nazrin

No comments: