SAKITNYA TUH DI SINI

hai!

dalam pada masa aku tak update blog, macam-macam yang dah berlaku dalam kehidupan aku. salah satunya ialah aku dah bernikah dengan jejaka pilihan hatiku. walaupun dia hitam, aku tetap sayang dia. tatang dengan penuh kasih sayang. punyalah susah nak menang hati jejaka ni. aku namakan dia Prince Philips! hahaha

tapi kan.. mula-mula hajat hati nak pinang si dia yang kat bawah ni. tapi dia jual mahal sangat. jadi, tak dapat la aku pinang dia ni. takpe, tunggu aku kawin, siap kau aku pinang habis-habisan! :D


tunggu nak ambil kekasih bawa balik rumah :P



tapi.. pada suatu hari di mana aku sakit gigi (gigi bongsu nak tumbuh), tetiba rajin pulak aku nak pergi pos office ambil parcel aku. aku pun reverse park kereta di suatu parking lot. dah ambil parcel semua, then nak balik. seriously aku tak nampak pun ada tiang rendah kat tepi kereta (yang kaler kuning hitam tu). tiang tu dah jatuh. bila kereta gerak ke depan, tetiba lak bunyi GEDEGANGGGG!!!

ah, sudah! aku langgar apa tu? bisik dalam hati. tapi buat cool sebab semua orang tengok! dalam hati aku dah cuak. kemek ke? calar ke? banyak ke? bila dah tahan tu, aku stop tepi jalan, keluar dari kereta dan tengok.

sakitnya tuh di sini bila lihat kekasih kau calar! masa tu rasa nak nangis pun ada. tak happy langsung. risau sebab kalau parents nampak mesti kena marah :(

soalan pertama parents aku sampai rumah bila tengok kereta aku, "kakak, apa kena dengan kereta kamu?" bila check, calar macam dalam je. pastu dia cm kemek. ada tiga tempat kemek sikit. huwaaaaaaaaaaaaaa! kena la bawa ke hospital. serius sedih.


pengajaran lepas ni, berhati-hati bila nak keluar parking. :(

okbai!

AKTIVITI AYAT PENYATA, AYAT SERU, AYAT PERINTAH DAN AYAT TANYA

Assalamualaikum... hi!

dah lama tak singgah menulis kat sini. baiklah, sekarang aku nak menulis. lets make it simple.

sejak posting, aku diberi tugas untuk mengajar BAHASA MELAYU. so, kelas yang aku ajar ialah tahun 2 dan tahun 4. 

masalah yang aku selalu hadapi ialah murid aku, terutamanyaa darjah 4 tidak tahu macamana nak bentuk ayat penyata. walaupun dah berbuih mulut aku ni duk cakap "ayat penyata tu ayat yang menyatakan sesuatu perkara bla bla bla.... "

mostly jenis-jenis ayat la dorang tak berapa nak faham. ayat seru, ayat tanya dan macam-macam. oleh itu, pada satu hari aku belek belek facebook dan ternampak satu cara nak mengajar jenis-jenis ayat ni. kira dia mcam bagi inspirasi la. so, aku ikut cara dia.

ternyata dengan kaedah ni, murid aku seronok belajar, wujud kerjasama antara mereka, bersungguh-sungguh siapkan tugasan yang aku bagi dan yang paling best sekali, dorang tak buat bising masa pdp berlangsung dan kelas mudah dikawal. serius!

mula-mula, aku minta murid cari pasangan masing-masing yang dia selesa bekerja. 

kemudian, aku akan bahagikan pasangan- pasangan ni kepada beberapa kumpulan. nama kumpulan tu aku ambil huruf depan je supaya dorang tak cerewet dan nak tukar-tukar kumpulan. contohnya, kumpulan ayat penyata aku tulis P, ayat seru; S, ayt perintah; PE dan ayat tanya; T. so, bagi dorang 1 minit untuk bincang dengan pasangan nak pilih kumpulan mana. setiap kumpulan juga aku limitkan kepada 5 pasangan sahaja. siapa cepat dia dapat. aku akan tanya setiap pasangan apa pilihan kumpulan mereka dan tulis di papan tulis!

kemudian, aku akan minta mereka bergerak ke dalam kumpulan besar. contohnya kalau kumpulan P, duduk sebelah kanan cikgu, kumpulan S, duduk sebelah kiri cikgu dan seterusnya.

sebelum mula, aku akan reveal apa nama kumpulan masing-masing. masa ni la dorang tahu dorang kumpulan apa. kumpulan ayat Penyata ke, ayat Seru ke dan seterusnya.

sebelum mula juga, aku akan panggil setiap wakil pasangan setiap kumpulan besar untuk datang ambil peralatan dekat aku. aku akan bekalkan pensel warna, gam dan gunting. peralatan ni dipinjam dari bilik seni. setiap pasangan akan dapat satu. so, dorang akan lebih fokus kerja dan tak sibuk kat kumpulan lain.

kemudian aku akan bagi kertas gambar mengikut label. dan juga kertas contoh-contoh ayat untuk dorang pilih. 

aku juga akan pesan supaya mereka bahagikan tugas masing-masing dalam buat kerja. cari contoh ayat ikut jenis ayat yang dia pilih sama-sama. lepas tu, sorang tukang gunting, sorang tukang warna. oleh itu takdela kes kawan parasit. 

aktiviti ni aku buat masa kelas aku ada 3 masa iaitu satu jam setengah. memang cun cun untuk murid tahun 2 yang sedikit lambat buat kerja. dan kalau tahun 4, dalam masa satu jam pun boleh siap dah.

tak lupa juga, aku akan tunjukkan contoh hasil kerja aku kepada mereka. so, dorang lagi jelas mana nak lekat dan apa nak buat sebenarnya.






bawah ni pula aktiviti yang aku buat untuk murid tahun 4. fyi, aku dapat kelas hujung dan kelas nakal bagi tahun 4 ni. tapi yang magic nya, dorang pun seronok buat tugasaan ni dan keadaan kelas senyap je. (selalunya bising). hehe

tak kisah la duduk bersila atas kerusi pun janji duduk gunting diam-diam


dan hasilnyaaaa....



paling bangga semua siap tugasan masing-masing dan semua dapat buat tugasan dengan betul!

bangganya cikgu dengan uolsss semua! walaupun dorang nakal dan buat aku marah, tapi dorang la cinta hati aku. anak-anak yang aku sayang. didik dengan kasih sayang. 

baiklah, sebelum aku habiskan entri, sesiapa nak try bagi aktiviti ni kat murid, boleh la ye. boleh download kat bawah ni. 


  


harap harap berguna la ye. bui bui! :)

*sori yang document bahagian gambar tu korang kena adjust sikit susunan dia. aku newbie masukkn words dalam blog. nnti boleh improve lagi :D

HIDUP BARU DI AUSTRALIA

Assalamualaikum..

hi!

alhamdulillah, dah seminggu bbg ada dekat Australia. sedih. jeles. gembira. rindu. bangga. semua ada. syoknya bbg tinggal Australia! tapi rasa sedih jugak sebab kami tak dapat hantar bbg masa dia nak pergi Aussie haritu. so, berhubung guna phone je. bbg akan sambung PhD di University Queensland selama 4 tahun. syukur. tapi bbg cakap dia nak habiskan dalam masa 2 tahun. dalam umur 27 tahun dah buat PhD. perut ibu yang mengandung mana la yang tak sejuk. harapnya babang baik-baik je kat sana. 

family dari Kelantan dan kawan-kawan bbg
atuk, bapa saudara n mak saudara yang turut hantar bbg
kami kat Malaysia ni, sibuk duk kira waktu Aussie bila la babang nak sampai Aussie. yela, flight 8 jam. risau kotttt. tapi Alhamdulillah bbg selamat sampai. 

asalkn bbg call, mesti rasa excited sebab nak tau keadaan kat sana. rumah bbg camana. bilik tidur dia cmana. suhu dan cuaca kat sana macamana. haha. jakun sgt! hehe

so ada lah jugak bbg hantar beberapa gambar sepanjang dia kat Aussie. eh, dah macam putih pulak aku tengok bbg. hihihi. 

lawa sgt!

see? i told ya. bbg makin putih kotttt
seronok je tengok keadaan di negara orang lain. insyaallah hujung tahun ni kalau ada rezeki lebih, sampai la kami sekeluarga kat Brisbane sne. hehe

bui bui! :)

RESEPI ROTI SARANG LEBAH

Assalamualaikum semua!

Hari ni aku nak share satu resepi Roti Sarang Lebah. Hopefully dapat membantu utk sesiapa yang teringin buat roti ni. hehe


Untuk buat DOH, anda perlukan

2 cawan tepung gandum
1/2 teas (teaspoon) instant yeast
1/4 teas garam
1/2 teas baking powder
1 tbs (tablespoon) gula pasir
1/4 cawan plain yogurt (room temperature)
1/4 cawan sunflower oil (minyak jagung pun boleh)
1/2 cawan air suam (suam suam kuku)
Almond Flakes, kuaci, pumpkin seeds, potongan cheese n ikut suka hati

  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan sebentar. Tunggu sampai yeast tu berbuih. dalam 10 minit gitu.
  2. Dalam bekas yang berasingan, masukkan garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati. Kacau guna mixer pun boleh.
  3. Kemudian masukkan larutan yeast dan yogurt dalam mixer. 
  4. Basuh tangan dan uli doh guna tangan. 
  5. Masukkan minyak sikit demi sikit dalam doh. Sambil tu uli doh.
  6. Uli doh sampai elastik. Lagi lama uli lagi bagus sebab nak roti jadi gebu.
  7. Dah siap uli, letakkan doh kita tu di tempat yang panas. Contoh dalam oven (yang TAK ON lagi) atau boleh tutup guna penutup ke apa. tunggu dalam 40-60 minit sampai doh naik dan kembang.
  8. Bila dah kembang, tumbuk tumbuk doh tu utk keluarkan angin dia. 
  9. Letak minyak masak kat tangan dan bulat bulatkan doh dalam bekas yang nak masuk oven.
  10. Kemudian, letakkan doh di tempat yang panas balik. Sama macam yang kita buat masa step 7 tadi.
  11. Tunggu dalam 40-60 minit utk doh naik dan kembang.
  12. Sambil tu, ambil sebiji telur kuning dan campurkan sedikit susu cair. ni utk kita sapu atas doh. Dan panaskan oven 180-200 celcius.
  13. Lepas doh dah kembang, sapu doh dengan campuran 12 tadi. Kemudian letakkan almond flakes, pumpkin seeds, cheese, kuaci dan sebagainya.
  14. Masukkan doh dalam oven. Bakar sampai roti jadi kekuning-kuningan.
  
sebelum bakar                                              selepas bakar

*utk  10 minit pertama, guna api bawah sahaja.
*utk 5 minit terakhir, guna api atas bawah.
*kalau rasa-rasa doh tak masak lagi, teruskan bakar roti tu sampai anda yakin roti dah masak.

untuk SOS BUTTERSCOTCH pula, anda perlukan:

1/2 cawan gula perang (brown sugar)
1/2 whipping cream (susu cair pun boleh)
Secubit garam
1/2 teas vanilla essence
25g butter

*Guna api perlahan

  1. Cairkan butter. Bila dah cair, masukkan gula perang.
  2. Kacau selalu sampai gula perang cair /larut dan berbuih.
  3. Masukkan whipping cream / susu cair dan vanilla essence.
  4. Kacau sampai sebati.
* Masa sos ni panas dia memang sedikit cair. Nanti bila dah sejuk baru dia jadi pekat.

Bila yakin roti dah masak, tuang sos butterscotch atas roti.

 

Selamat mencuba! 

MANDARIN ORIENTAL KUALA LUMPUR

Assalamualaikum. hi!

last time, masa H datang KL untuk exam kami dinner kat Mandarin Oriental KL. haha! aku dah inform mak plan aku ni. patutnya aku pergi hotel tu dengan Farah tapi memandangkan Farah tengah exam, tak dapat la Farah tidur hotel dengan aku. 

H exam dekat sekitar KL (dah lupa tempat exam dia). so, dalam pukul 11pagi macam tu aku ke Hotel Mandarin Oriental. seorang diri. T.T lunch pun sorang. kalaulahhhh ada Farahhhh...mesti seronok. haish!

aku seharian tu stay kat hotel je. ada la jugak jalan-jalan kejap kat KLCC tapi disebabkan aku ni tak berapa nak sihat sebenarnya, aku tidur kat hotel je. jacuzzi kat hotel tu pun aku tak pandang kot masa tengah sakit. sekarang ni kalau ingat balik, rasa menyesal sebab tak mandi jacuzzi. haha. dalam petang-petang camtu baru aku bangun. nak bersiap untuk dinner.

walaupun aku tak berapa sihat, bila bangun dari tidur, bukak tingkap nampak KLCC, terus rasa seronok. tenang. cantik betul. bilik aku menghadap KLCC dan tingkat 13. so, mmg cun betul pemandangan dia.

H habis exam terus jumpa aku kat lobby. kami jalan-jalan KLCC kejap. dan terus dinner. H bagi pilihan nak dinner indoor ke outdoor. well, kami pergi tengok dua-dua tempat yang dia suggest. 


kalau dinner outdoor, dekat kawasan swimming pool dan bertemankan lampu-lampu yang romantik. tapi sedikit panas sebab ada grilling.

outdoor
kalau dinner indoor, ada orang main piano, gitar dan saxophone. pemandangan dia hanya dalam hotel. pandang sofa-sofa besar je la.

indoor. muka harus kerek sikit sebab sakit kannn. haha!
so, aku pilih untuk dinner indoor je disebabkan aku kan tak berapa sihat. kang kalau berpanas, tambah sakit pulak aku.  hehe


banyak-banyak makanan dalam menu, aku pilih kuey teow je sebab paling sikit portion dia. tak berapa selera nak makan. then, order aiskrim dan pineapple juice.

sambil makan, sambil tengok orang main instruments. tenang rasa. dalam sejam makan dan borak-borak, goodbye goodbye semua dan balik tidur. kalaulahhh ada Farahh kan best. sebelum tido, selfie dengan KLCC dulu! haha

KLCC
kesian sungguh kakak tu. takde org nk tlg amik gmba dia dalam bilik. terpaksa self timer je 

apa-apa pun MO Hotel memang the best!

buibui! :)

FLORA CAFE AMPWALK

hai. Assalamualaikum.

harini ada masa rajin sikit. so, rasa nak update blog kejap. hehe. ni nak cerita peristiwa haritu sambut birthday kat FLORA CAFE AMPWALK.

siapa yang nak rasa candle light dinner, boleh la try dinner kat sini. Flora Kafe ni ada buat perkhidmatan untuk sambut birthday, anniversary dan etc. korang boleh call bos Flora Kafe dan bgtau event apa yang korang nak buat. macam aku haritu, H yang atur semua. untuk surprise kan aku. so, dia book untuk candle light dinner dan sebiji kek birthday. photographer pun ada kat kafe tu untuk ambil gambar kita. nanti gambar-gambar tu kita boleh amik dari facebook Flora Kafe. oh ye, makanan pulak korang boleh pilih nak makan masakan melayu ke atau western. semua ada. tapi kalau korang ambil masakan melayu, boleh la pesan kat dorang kurangkan pedas kalau jenis yang tak makan pedas.. hehe 



ni pemandangan masa kami pergi candle light dinner haritu. Kafe ni berubah-ubah decoration dia. ikut musim kot agaknya.

sumber: google

sumber: google
kalau siapa yang suka keadaan yang romantik, penuh bunga warna-warni, boleh la ke kafe ni. surely korang aku sukaaaaaaa gilaaa!!! macam aku! lagu yang dorang mainkan kat kafe tu untuk candle light dinner pun lagu slow slow dan lampu malap-malap gitu. siap dengan glitter bagai. memang rasa macam tak lalu makan sebab seronok dan cantik sangatttt tempat dia. 



masa dorang keluarkan birthday cake untuk aku pun dorang pasang lagu birthday sambil pelayan dia berarak ramai-ramai pergi kat meja kami. memang malu gila. 

secara keseluruhan, candle light dinner kami tu berjumlah RM200++ sebab haritu aku curi-curi tengok bil. siapa ada rezeki lebih boleh la cuba makan kat sini. tempat yang sangattttt cantik! boleh je nak datang makan biasa-biasa. tak semestinya kena candle light dinner.


ni link facebook Flora Kafe utk sesiapa yang berminat nak usha. kt situ ada disediakan no telefon utk tempahan dan lokasi tempat.

https://www.facebook.com/florakafeampwalk?fref=ts