ISKIN NEW YORK 1BORNEO

hai. 

disebabkan cuti ni hanya aku dengan mak sahaja ada kat rumah (adik pergi kelas siang hari, papa dan babang balik kelantan), jadi apa-apa pun aku akan pergi dengan mak. dan mak berhajat nak buat facial treatment. jadi, aku pun teman mak.


appointment pukul 4 petang. actually, aku pun nak buat facial treatment sekali tapi tak jadi sebab beautician ada seorang je masa tu. jadi, nak tak nak aku terpaksa melangok je.

tempoh masa untuk buat facial treatment adalah sejam setengah. kerja aku hanya tunggu sahaja. bila lapar, aku keluar pergi beli makanan. orang tu serve teh bunga ros je. haih! -,-


dalam pukul 5 petang macam tu, adik aku balik dari kelas dan terus pergi tempat kami buat facial tu. at least tak adalah bosan sangat kan sorang sorang.  hewhewhew


ada orang cakap aku makin berisi dah sekarang? ouh, baguslah kalau macam tu! senang hati aku. hahaha. tapi, mungkin muka je kot yang berisi tu.

bui bui! :)

RAINBOW PINATA CAKE RECIPE

hai.

aku suka betul dengan warna-warni nih! ni yang rasa nak cuba jugak buat kek ni. soooooo comellllllssssss. arghhhhhh


resepi dia boleh tengok kat SINI.

macam boleh je buat. macam nak try lah! nyum nyum nyum

bui bui! :)

BISKUT LIDAH KUCING PELANGI

hai.

haritu aku scroll home facebook dan aku tengok banyak betul orang post pasal biskut lidah kucing pelangi ni. cantik lah biskut ni. warna warni. sejuk pulak mata aku pandang biskut ni. comellsssssss!!!! bila tengok biskut ni comel, aku dah tak kesah, sedap ke tak asalkan aku dapat makan. 

jadi, aku pun tanya empunya jual biskut tu boleh pos ke biskut ni sabah. tapi malangnya dia cakap tak boleh sebab biskut ni rapuh sangat. nanti kalau sampai sabah dah hancur pulak. bila tuan biskut cakap macam tu, PERAS GILA okay sebab tak dapat makan biskut comelsssss tu. 

lepas dari tu, aku pun cari resepi biskut tu. mana tau datang rajin nak buat ke sebab aku ni pemalas nak baking. rasa leceh je. tapi kan... ada inner self-motivate tau sejak ada encik tunang ni. yela, encik tunang bagi aku masa untuk explore dunia masakan tanpa sempadan sebelum kahwin! memahami betul la awak ni!. haha

at last aku jumpa jugak resepi. laaaa, senang rupanya. esoknya tu, aku terus mula buat biskut lidah kucing pelangi. nak jugak rasa hasil air tangan sendiri. HAHAHA.

ni resepi dia. senang je weiiii.. ikut resepi yang aku cari dalam internet ni, sedap pulak rasa biskut ni. memang puas hati! haha

  • 250gm butter
  • 175gm gula kastor
  • 100ml putih telur (2 biji telur)
  • 200gm tepung gandum
  • 50gm tepung jagung
  • 1/4 sudu emplex (perangup biskut)
  1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex
  2. Pukul butter dan gula kastor sampai sebati.
  3. Masukkan putih telur sikit demi sikit.
  4. Lepas tu, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan emplex dalam adunan butter dan gula kastor.
  5. Bila dah sebati semua adunan, bahagikan adunan ni kepada 5 bekas.
  6. Masukkan pewarna dan masukkan adunan dalam piping tube. 
  7. Kemudian, selang- selikan warna tu ikut turutan.
  8. Bakar pada suhu 150'C selama 15-30 minit.
*Jangan lupa letak marjerin atas dulang sebelum dibakar! hehe



bagi ruang sikit antara satu biskut dengan biskut yang lain sebab nanti biskut tu mengembang bila kena bakar.

kan dah cakap biskut tu dah jadi gemok. hehe
boleh la cuba bentuk lain bila dah bosan dengan bentuk panjang-panjang tu. 
tengok hasil tangan aku. actually sebelum bake, yang kanan tu ladybird and kiri tu swirl. tapi bila lepas bake, jadi tak comel dah :(
dan.. ini entah bentuk apa abang aku buat. tak terangsang nak makan langsung! haha
biskut aku dah siap dah!
mula-mula kan, aku kira berapa keping biskut aku boleh dapat guna sukatan yang aku bagi kat atas tu tapi asalkan sorang demi sorang masuk dapur, mesti duk ngap biskut ni, aku pun tak tau dah berapa keping yang aku boleh dapat secara keseluruhannya. semua orang dalam rumah ni, suka dengan biskut yang aku buat. hehe. apa-apa pun selamat mencuba!

nanti nak kena buat lagi biskut ni. encik tunang dah request buatkan untuk dia jugak bila dia balik sabah nanti. dia nak rasa. haih! yelaaaa, nanti saya buat. satu balang saya bagi! boleh makan kat ofis nanti masa tengah meeting. hahaha

bui bui! :)

:)

hallloooo..

ada satu quote yang buat aku tertarik.


memang akan timbul banyak masalah kalau tunang lama-lama. oleh itu, kedua pihak kena sentiasa berkomunikasi apabila tak puas hati. bincang elok-elok.

hopefully, kami dapat tempuh tempoh pertunangan yang penuh dengan pancaroba ni dengan jayanya. ameeenn.. pancaroba la sgt kan. hehe. dan harapnya KAMI berjaya naik satu anak tangga kehidupan. hewhewhew. ameeennnn

bina masjid ni bukannya senang kan? banyak lagi yang perlu aku belajar. aku sentiasa dan akan tetap berdoa agar segala urusan kami dipermudahkan. ameeenn

bui bui! :)

MAJLIS PERTUNANGAN WANI

hai

baiklah, ini cerita basi. tapi serius aku tengah bosan tahap babun dan nak tulis jugak cerita ni. cerita ini adalah mengenai clasmet aku yang pertama telah bertunang. 


sebelum ni aku tak pernah pun pergi majlis pertunangan. tak pernah langsung. aku tak pernah tau apa yang rombongan dua belah pihak duduk bercerita, berbincang sampai muka berkerut seribu tu. hahaha. jadi, untuk pertama kalinya aku ke majlis pertunangan dan datang menyibuk tadah telinga dengar apa yang orang orang tua duk bincang.


ouh, rupanya bincang pasal tarikh perkahwinan, berapa hantaran dan ada la hal- hal orang tua. baru aku tau rupanya!

wani dapat dua cincin sebab 1 cincin risik dan 1 lg cincin tunang
hantaran. 
masa sampai rumah wani tu, aku dengan clasmet yang lain sibuk duk cari clasmet aku  (wani) yang bertunang ni. masa tu kan ktorang sibuk duk cakap "wahhh, ada jugak clasmet pertama yang bertunang kan?!" masa tu, rasa jeles tu jangan cerita. tapi jeles masa tu je la. hahaha

dannnnn bila jumpa wani, WOW! lawanyaaaaaa dia. ouh, ni mesti seri nak bertunang nih! haha. lagi tambah jeles, u know! haha.

bilik ni dibuat konon2 nk sarung cincin dalam bilik tapi tiba-tiba sarung cincin kt ruang tamu pulak. tapi cantik kan bilik dia hias. hehe
bila majlis dah selesai dan ktorang pun dah selesai makan, ktorang pun amik amik gambar. konon nak amik berkat la jgk. 10 kali okay aku amik berkat wani bertunang. choiii! hahaha.

yeah! amik berkat!
ieka, ain n wani

againnnnnn! amik berkat dan perasan sedang bertunang. HAHAHA
alhamdulillah, wani dah selamat bertunang dan insyaallah dalam bulan Sepetember atau hujung tahun dia akan menjadi seorang isteri.. ewahhh3... part jadi isteri tu aku kena amik berkat clasmet yang sorang lagi yang dah kahwin. hihihihi.
wani n tunangnya, Khairul Ummah
jadi, secara kebetulannya, kami berempat amik gambar dan tiba-tiba berkat wani tunang turun dekat kami tiga orang. yang tak boleh bla, 3 orang tu bertunang dalam bulan yang sama! minggu je yang berbeza. tapi minggu yang berderet!  hahahaha. gila lah berkat wani tunang ni! haha.

"wani tolong la bagi berkat kau kat kami. kami nk bertunang jugak!" hahaha
siapa yang tunang dulu? tu haaa,..cik kak tudung pink yang lenggok lebih tu. dia rupanya yang tunang dulu. second, cik kak yang pkai tudung coklat tu n lastly cik kak yang pkai tudung merah tu. yang tudung coklat n merah tu lagi tua setahun daripada aku n wani. cmana yang muda lagi gatal daripada yang tua ni????  yang muda lak yang cepat bertunang. HAHAHAH

hopefully 4 orang tunangan orang ni akan jadi isteri yang mithali. siapa tak nak jadi isteri yang dapat redha suami? of coz semua pun nak termasuklah aku! insyaallah. ameennn... hehe.

btw, selamat menjadi tunangan orang, wani! darah u manis gitu....so do i! haha

buibui!

WALAUPUN LAMBAT MACAM SIPUT BABI, TAPI AKU MASIH NAK TULIS JUGAK!

alhamdulillah.. genap 7 Ogos yg lepas aku dah cukup 22 tahun. 

aku bersyukur kerana masih mempunyai keluarga yang memahami dan menyayangi aku seadanya, kawan-kawan yang sentiasa memberi sokongan ketika aku ada masalah dan mungkin seorang suami yang penyayang pada tahun tahun akan datang?! HAHAHA. okay, gurau!

terima kasih family!
tahun ni aku sambut birthday kat rumah masa semua big family ada kat rumah. dah lama rasanya tak sambut birthday dengan family.

mase ni dorang tengah buat lawak ape ntah. habis semua gelak. haha
simbol 'peace' dua dua tangan menunjukkan dah umo 22! haha


tahun ni aku dapat hadiah charm pandora daripada mak. dapat 4 rasanya. for sure charm tu emas 916! terima kasih mak! :) sebenarnya pandora aku dah penuh gila. kalau nak pakai charm, kena pilih-pilih sebab banyak. kadang-kadang rasa macam tak terlayan charm banyak sgt. mungkin kena beli bracelet pandora yang lagi satu? HAHAHA. itu lain kalilah fikir. haha

thank you mak!
masa birthday mak belikan secret recipe. ala, mesti korang rasa kek secret recipe tu cam biasa-biasa je. tak kesah la. janji nilai estetika kek tu. sangat bermakna daripada seorang ibu. sayang mak! :)

tahun ni tak banyak dapat hadiah sebab umur pun makin meningkat. tapi rumet aku ada bagi hadiah kat i okay. bagi wide shawl. okay la tu sebab iolsss suka pakai shawl tauuuuuu... hehe. lagi satu dapat hadiah daripada junior. dia blanja itewwww palazzo yang itew cukewwww laaaa... junior iolsss ada bagi wide shawl jugak... waaaa, maseh junior!!! love u lah! hehe.
thank you rumet! :)
terima kasih kepada mawa and fiq sebab sambut birthday aku dengan aya. hehe. tahun depan last dah sambut birthday sama-sama :(

saya dan aya dah sama-sama umo 22 tahun. hehee
terima kasih kepada kawan-kawan yang wish. sori tak dapat bls ataupun like kt fb sebab terlalu sibuk. (masa tu sibuk nak raya). hehee. semoga Tuhan membalas jasa baik korang sebab ingat birthday aku. hehehe

wishlist untuk tahun depan: mahu seorang suami! KAHKAHKAHKAH!! hahahahaah

jgn ingat aku dah gatal. gatal tu semua orang pun ada. lumrah manusia. just, aku nak ada orang sayang aku sebagai seorang isteri.  ewah3! haha. sayang family dkt aku still nombor 1. yang tu kita memang tak boleh nafikan.. semoga dalam misi pencarian yang 'sebenarnya', aku diketemukan dengan yang 'sebenarnya' dengan izin-Nya. aminnnnnn... doakan untuk aku okey! ;)

p/s: btw, sebelum aku habis belajar nk la jugak ada calon kan. at least bila kne posting kt pedalaman nnti takdelah aku terkapai-kapai solo je kan..

buibui! :)

BAJU PENGANTIN. MAU KAWIN KAH?

hellowwww..

dah lama nampaknya aku menyepi. dah 3 bulan. phewww..sebenarnya rindu nak tulis blog tapi selalunya banyak halangan. salah satunya PENAT. hewhewhew.

dalam tiga bulan ni, banyak suka-duka-kehidupan yang terjadi dalam hidup. ye dop?

baiklah untuk malam ni, aku just nak share pengalaman aku photoshoot baju pengantin. btw, terima kasih kepada pemilik butik pengantik Leezsha's Boutique sebab beri peluang menaja i baju pengantin dan mekap gituwwwww...hehe.

ouh, sebelum tu...favourite aku ni memang suka ambil gambar. selalunya adik aku la yang jadi mangsa kena ambil gambar aku. so, bila dapat peluang cmni, memang kucing taknak lepaskan ikan cmtu jela kn. hewhewhew. btw, masa dapat offer tu aku terfikir nak ajak junior aku yang KAKI POSING untuk pergi shoot sekali. bosanlah tak ada kawan. photographer pun semua lelaki je. bosan lah i nanti! hehe.

baru sampai butik. kagum gila sebab first time masuk butik pengantin! hahaha.

terbaik wok!!!
sebenarnya aku nampak baju pengantin ni lawa sangat. mungkin sebab faktor warna dan ada bunga ros kat bawah tu kot? haha
yehuuuu...behind the scene.
Inilah hasil setelah beberapa jam photoshoot....

dr encik ollie
dr encik shah
dr pihak butik
banyak lagi sebenarnya. tapi malas upload sebab nanti makan quota broadband! haha. ini antara gambar feveret la katakan. hehe

untuk persalinan yang pertama ni, baju persendirian je dlu. untuk sesi yang kedua pulak, ada pekerja tolong siapkan aku. dah rasa macam pengantin betul lak. baju pun kakak tu yang pakai kan. tudung pun dia pakaikan. sanggulkan rambut. touch up muka, semua skali lah! seronok je rasa. aku tinggal berdiri kat white studio je. hehe.

mesti kakak ni ckp dlm hati " waduh3, sibuk je nk amik gambar budak ni."


sori yana. muka you horror pulak kt situ. hehehe
akhir sekali, ni lah barisan photographer yang shoot gambar kami berdua. actually ada 5 photographer tp yang 2 orang tu pemalu nak amik gambauuuu.. haha


thank you pihak butik sebab beri peluang dan pengalaman baru. muah3! xoxo. thank you jugak untuk semua photographer utk gambauuuu yang ke-ba-BOOOM!!!. sebenarnya aku tak delah reti posing sangat pun. macam kayu sangat. tapi buat buat reti je la kan? hahaha

okaylah, mau tidur dulu. good night!

bui bui!

PRAKTIKUM SEMESTER 6 SADIS!

hai.

"kadang-kadang apa yang kita nak, kita tak dapat."

mcam aku lah. 

setiap semester mesti aku dan pasangan praktikum aku akan ada masalah mengenai KENDERAAN. kadang-kadang rasa macam sadis sangat cerita praktikum aku. parents kami bukan tak ada duit tapi kami ada alasan tersendiri kenapa tak dapat bawa kereta. 

kalau family aku ada kat semenanjung, dari semester 1 lagi aku dah bawa kereta. tak ada aku nak menyusahkan diri naik teksi yang mahal nak mamp*s tu. haih!

setiap sem praktikum asyik minta belas kasihan orang je nak tumpang kereta. dan setiap semester praktikum tu jugak la, hero yang menyelesaikan masalah kami ialah LELAKI! ye, LELAKI! 

kalau semester lepas, wali dengan jai dah jadi hero malaya kami. semester ni izzudin dengan nazri pulak. Ya Allah...alhamdulillah. selalu tiap kali praktikum dapat lelaki yang baik hati. tenang sikit hati aku.selesai masalah.

walaupun aku tak pernah bercakap dengan izzudin dan nazri tu, harapnya praktikum semester ni boleh jadi kawan macamana dengan wali dan jai. aminnnn.. sporting jugak dorang eh.. hehe

kawan praktikum sekali. gambar jumpa dalam laptop. ni masa dorang semester 1 degree
p/s: kalaulah aku ada kereta, aku takkan berlaku kejam dekat orang sampai tak berhati perut.

bui bui!

MARAH SEBAB SAYANG LAH!

"marah sebab sayang." tak kisah la mak marah ke, kakak marah ke, abang marah ke, pakwe marah ke, makwe marah ke. semuanya sebab sayang.. kalau dia tak ambil tahu, maksudnya tak sayang la tu kan?

sebagai contoh, kalau semarah mana pun mak kita, dia akan tetap sediakan keperluan kita. dia akan tetap cuba tolong kita selesaikan masalah walaupun memang kita yang salah.

bui bui!

SEMESTER 6

HELLO!!!

haha. nampaknya sekarang kemalasan aku makin menjadi-jadi. kesibukan juga makin menjadi-jadi semenjak semester praktikum ni. baiklah sekarang aku dah masuk semester 6 dan akan menjalani praktikum di SK CYBERJAYA untuk dua bulan. subjek yang akan diajar adalah subjek major iaitu Pemulihan dan subjek minor iaitu Bahasa Melayu. 

alhamdulillah praktikum 1 aku dapat A+. sangat berbaloi dengan usaha dan waktu tido pukul 3, 4 pagi. hehe.  ouh, sebelum terlupa... tahniah buat geng meja bulat kerana berjaya mendapat result exam yang cemerlang gempak lagi da boom! haha ada 4flat gitu. alhamdulillah..kami ada 3 sem lagi untuk bersama-sama buat persidangan meja bulat. hehe.


inilah kami geng meja bulat. dari kiri fiq, mawa dan nik

nanti kalau aku rajin, aku cerita lagi.

 bui bui!

OBSERVE YANG PERTAMA

hai. aku telah kembali untuk sambung cerita. 

sebenarnya aku kalau boleh nak tulis tiap-tiap hari entri pasal seharian aku kat sekolah tapi kan..apa boleh buat sebab aku sememangnya tak ada masa nak hadap blog ni tiap hari. balik sekolah pun dah penat. bila malam buat preparation untuk mengajar esok dan pukul 3 atau 4 pagi baru tido dan pukul 6 pagi kena bangun. macam tu lah kehidupan seharian aku. dah macam orang gila! hahahaha.

baiklah, Rabu baru-baru ni aku kena observe dengan pensyarah pembimbing. serius, aku neves sangat nak kena observe pertama kali dengan pensyarah. dah la semalam (Selasa) aku kena observe dengan guru pembimbing.  so, malam sebelum kena observe tu memang aku tido lambat la. yang buat jadi lambat tu ialah,

  1. aku edit RPH (rancangan pengajaran harian) untuk pengajaran esok supaya aktiviti macam gempak sikit la. hehe.
  2. buat senarai semak dan analisis untuk ujian diagnostik murid.
  3. buat bbb (bahan bantu belajar)
  4. buat lembaran kerja untuk murid
  5. gunting dan buat topeng ayam! 
  6. dan terakhir kemas kini fail-fail yang nak kena semak esok.
fail RPH. lanyak saje.. penat dah aku
secara keseluruhannya aku tido pukul 4 lebih. sebelum tdo, scroll dulu twitter. HAHAHAH. menyempat pulak kan.. hehe. sepanjang tido tu, mulalah mimpi pasal kena observe. well, it's normal kalau terlalu risau. hehe

esok nya tu, aku tak berselera sangat nak breakfast. breakfast pun roti je. risau wei sebab aku takut dapat markah rendah je. masuk dalam pointer kot. :( kelas aku 8.40-9.40 pagi.
ni je yang sempat aku amik
dah 8.40 pagi tapi lec tak datang-datang lagi. tapi akhirnya dia datang jugak la. lewat 5 minit. masa tu aku dah risau murid-murid aku lambat datang kelas pemulihan. haih!

OBSERVATION bermula
--------------------------------------------------------------------

harini murid aku macam terlebih hormon sikit la. nakal dia tak payah cakap. aku rasa macam nak mengamuk pun ada. tapi tahan. sabar je. ada sampai satu masa tu, aku dah bagi lembaran kerja kat murid, boleh pulak sorang murid tu merayau-rayau dalam kelas, sentuh-sentuh barang kt meja guru. aku pun keraskan suara minta dia duduk dan buat kerja. memang geram tahap gila lah! ada satu scene tu, aku tepuk meja sebab suruh murid yang nakal tu duduk diam-diam kat meja dan buat kerja. Ya Allah..masa tu memang sedih la. pastu aku dah mula rasa dapat markah rendah :(

ouh, lupa nak cerita. untuk set induksi (permulaan kelas), aku buat aktiviti menari  'chicken dance' sambil pakai topeng ayam yang aku buat. semua harus pakai topeng tu TERMASUKLAH AKU! ada sorang murid tu cakap, "eh cikgu pun jadi ayam," HAHAHA. murid sakan gila menari chicken dance ni. memang menyeronokkan.
topeng ayam ni la yang aku dan murid aku pakai. korang bayang je secara manual muka aku bertukar jadi ayam. haha
Langkah 1 untuk pengajaran aku bagi lembaran kerja untuk kumpulan pandai dan untuk kumpulan lemah aku mengajar. untuk kumpulan lemah, aku ajar huruf vokal 'i' dan 'e'.
kad huruf vokal i dan e. murid tutup mata dan sentuh huruf ni. guna beras je.
Langkah 2 pun sama je. untuk kumpulan lemah, aku bagi lembaran kerja dan untuk kumpulan pandai aku minta murid baca suku kata.

Langkah 3 pula aku buat permainan yang dipanggil kotak ajaib. ala, permainan yang kita pass kotak tu. bila lagu berhenti, kena jawab soalan. yang ni pun murid sakan gila main. but then dorang still nakal. aku suruh pass kotak tapi pergi baling kotak kt kawan sebelah pulak -.-

tapi aku rasa kawalan kelas aku masih boleh tahan la sebab aku guna satu sistem. siapa yang siap kerja cepat, aku akan bagi sticker pusingan. siapa boleh jawab soalan, aku bagi sticker. siapa tak nakal aku bagi sticker. so, dorang akan ikut jgk la arahan aku walaupun kadang-kadang nakal.
ni la sticker pusingan yang aku akan lekat kat kolar baju / tudung murid.
oh, masa buat permainan tu pun aku ada bagi sticker. masa giliran murid A jawab soalan yang aku ajukan, ada murid lain yang menyampuk bagi jawapan. so, untuk atasi masalah murid menyampuk bagi jawapan, aku akan amik sticker pusingan murid yang menyampuk tu dan bagi kat murid A yang kena jawab soalan. dengan itu, sticker murid yang menyampuk tu berkurang. lepas dari pada tu, tak de murid pun yang menyampuk masa aku tanya soalan kat murid lain. semua diam sebab tak nak sticker kena amik. HAHA. bijak bijak!

sebelum kelas habis, aku buat penutup pengajaran. aku tanya balik apa yang dorang belajar. dan alhamdulillah...dorang DAPAT semua apa yang dorang belajar harini. bersyukur jugak la sebab semua objektif pengajaran aku TERCAPAI. sebelum dorang balik, aku minta murid beratur di depan aku sebab nak bagi ganjaran token dekat murid yang dapat sticker pusingan yang paling banyak. aku jugak akan bagi sticker dekat murid yang boleh jawab soalan yang aku tanya.
ni pulak ganjaran token masa penghujung kelas. sticker pusingan terbanyak akan diberikan sticker lebih! haha
sebelum dorang balik kelas juga, dorang akan salam aku dan aku bagi dorang pensel sorang satu. hehehe. 

lepas pada tu, inilah hasil apa yang pensyarah aku observe. bersyukur la jugak. yang dapat markah 3 tu aku akan perbaiki lepas ni.
result kena observe. okay la jgk kan utk pertama kali. lepas ni boleh improve.


lepas aku kena observe tu, rumet aku pulak yang kena observe. yang kelakar nya rumet aku ni, masa kena observe ni lah murid dia muntah la, terberak dalam seluar lah. haih! aku gelak je. kesian rumet aku jadi cleaner kejap uruskan murid-murid yang buat hal tu. hehehe.

bui bui! :)